Kuurot ja huonokuuloiset lapset ja nuoret ajautuvat jääkiekon pariin hyvin samankaltaisia polkuja pitkin kuin kuulevatkin. Usein kiinnostus jääkiekkoon herää jo varsin varhaisessa vaiheessa, jo lapsuudessa. Tällöin on syytä perehtyä oman kotikaupungin tarjoamiin mahdollisuuksiin jääkiekossa. Saattaa esimerkiksi hyvässä lykyssä olla, että kaupungissa pelaa kuurojen jääkiekkoilijoiden joukkue. Vaikkei näin olisikaan, ei toivoa kannata täysin missään nimessä menettää. Oli kuuro tai ei, on Suomessa aina mahdollisuus päästä jonkinlaiseen jääkiekkotoimintaan mukaan.

Vaikka Suomessa kuurojen määrä on jatkuvasti vähenemään päin korvien sisäimplanttien yleistymisen takia, elää maassamme silti tuhansia kuuroja ja satoja kuuroja lapsia ja nuoria. Kuuroille ja kuulovammaisille järjestetään maassamme urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia vaihtelevasti ja etenkin viime vuosina palveluiden osalta ollaan jouduttu karsimaan tietyissä asioissa juurikin kysynnän pienenemisen myötä. Kuuroillakin on kuitenkin yhtäläinen oikeus harrastaa urheilua, jonka vuoksi Suomen kuurojen urheiluliitto ja muut vastaavat tahot ovat pyrkineet tarjoamaan monipuolisesti valinnanvaraa myös kuuroille liikkumisesta innostuneille. Jääkiekko on monen nuorelle kuulovammaiselle tärkeä ja rakas harrastus, josta ei ole mitään syytä luopua vain siitä syystä, että sattuu olemaan kuuro tai kuulovammainen.

Kuinka kuuro tai kuulovammainen pääsee mukaan pelaamaan jääkiekkoa?

Etenkin pienemmillä paikkakunnilla asuvien kuurojen kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kuurous ole jääkiekon pelaamiselle suoranaisesti koskaan este, vaikka se saattaakin edellyttää pieniä lisäjärjestelyjä joissain tilanteissa. Erityisesti suuremmissa kaupungeissa mahdollisuudet päästä jääkiekon pariin ovat esimerkiksi Suomessa myös kuuroille varsin hyvät. Voi hyvinkin esimerkiksi olla, että jääkiekkoa pääsee pelaamaan kotikaupungin joukkueessa kuulevien joukossa ilman minkäänlaisia ongelmia. Koska Suomessa jääkiekkoa harrastaa niin moni lapsi ja nuori, on jääkiekkoilijoiden taso kuitenkin äärimmäisen kova. Vain muutama harva ja valittu onnistuu todella nousemaan jääkiekkoilun kärkikastiin esimerkiksi maajoukkueeseen. Sillä ei ole merkitystä, onko pelaaja kuuro tai ei, mutta näyttöjen on jääkiekossa oltava sellaisella tasolla, että niillä pärjää kansainvälisesti. Parhaimmat pelaajat ajautuvat lopulta jääkiekossa rapakon toiselle puolelle NHL:ään tai mahdollisesti Euroopan tai Venäjän jääkiekkoliigoihin pelaamaan. Tiettävästi esimerkiksi NHL:ssä ei ole vielä koskaan pelannut yksikään kuuro pelaaja, vaikka periaatteessa se voisikin olla täysin mahdollista.

Pelaaminen nimenomaan kuurojen jääkiekkoilijoiden kanssa

Mikäli erityisesti kuurojen pelaajien kanssa pelaaminen kiinnostaa, ei sekään ole Suomessa mitenkään täysin mahdotonta. Suomi on jo vuosia pärjännyt loistavasti kansainvälisellä tasolla kuurojen jääkiekossa. Otteluta on järjestetty useammassa eri yhteydessä, joista tunnetuimpia lienevät kuurojen jääkiekon MM-kisat sekä kuurojen omat olympialaiset, joita kutsutaan englanniksi nimellä Deaflympics. Koska kuuroja jääkiekkoilijoita on maassamme vähemmän, ovat mahdollisuudet nousta lajin huipulle myös korkeammat. Suomessa toimiva kuurojen jääkiekkojoukkue ottaa mielellään mukaan toimintaansa innokkaita uusia pelaajia. Etenkin kun tämänhetkinen Suomen kuurojen maajoukkue jääkiekossa alkaa vähitellen ikääntymään, kaivataan entistä enemmän joukkoon uutta verta.

Kuurojen maajoukkue kokoontuu harjoituksiin säännöllisin väliajoin ja etenkin suurempia koitoksia ennen järjestetään riittävästi jääleirejä, joiden aikana joukkueen pelaajilla on mahdollisuuksia hitsautua joukkueena yhteen sekä treenata pelitaitojaan yhdessä. Parhaiten mahdollisuuksista päästä osallistumaan nimenomaan kuurojen jääkiekossa järjestettävään toimintaan on saatavilla suoraan Suomen Kuurojen liitosta lisätietoja kysymällä. Kuurojen liitto ohjaa mielellään eteenpäin asiassa ja osoittaa tahon, joka pystyy yhdistämään jääkiekon pelaamisesta innostuneen kuuron pelaajan sekä tämänhetkisestä jääkiekkotoiminnasta eniten tietävät ihmiset.

Kuurojen jääkiekkoilijoiden muodostama joukkue on tiivis ja yhteen punoutunut joukkue, jonka jäsenistä monet ovat pelanneet yhdessä jo vuosikausia. Mikäli joku on kuitenkin kiinnostunut liittymään mukaan, ovat riittävillä pelitaidoilla varustetut kuurot ja kuulovammaiset pelaajat varmasti hyvin tervetulleita mukaan pelaamaan.