Pohjois-Amerikassa sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa kuurojen jääkiekko on huomattavasti suuremmassa mittakaavassa kuin meillä Suomessa, joka on luonnollista ottaen huomioon huikean eron maiden väkiluvuissa ja siten myös kuurojen ja huonokuuloisten määrässä. Koska kuurous ei sinänsä ole mikään este jääkiekon pelaamiselle, ei kaikkia kuuroja pelaajia välttämättä ole edes laskettu mukaan tilastoihin. Monet kuurot ja kuulovammaiset pelaavat nimittäin kuulevien parissa tavalliseen tapaan sen kummemmin kuulovammaansa huomioimatta, eivätkä he välttämättä osallistu millään tavalla kuurojen jääkiekon toimintaan. On kuitenkin monia kuuroja jääkiekkoilijoita, jotka pelaavat mielellään sekä kuulevien kanssa että myös kuurojen joukkueessa kun siihen tarjoutuu sopiva tilaisuus.

Kuurojen jääkiekko Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Amerikkalainen Kuulovammaisten Jääkiekkoliitto (AHIHA) on yksi maan suurimmista kuurojen urheiluliitoista. AHIHA on järjestänyt kuuroille ja kuulovammaisille jääkiekkoilijoille lukemattomia harjoitusleirejä, kilpailuja ja muita tapahtumia jo 70-luvun alkupuolelta lähtien. Näiden tilaisuuksien myötä AHIHA takaa kuuroille ja kuulovammaisille pelaajille riittävästi mahdollisuuksia harjoitella muiden kuurojen pelaajien kanssa ja saada korkeatasoista valmennusta kokeneilta valmentajilta. Usein AHIHA:n järjestämiin tapahtumiin osallistuvat nuoret kuulovammaiset kiekkoilijat kehittävät jääkiekosta itselleen jopa uran. Vaikka aivan huipulle ei yltäisikään, pelaavat monet kuurot ja kuulovammaiset tätä nykyä esimerkiksi maan yliopistojoukkueissa jääkiekkoa varsin kovalla tasolla.

Yhdysvaltain oma kuurojen jääkiekkojoukkue esitti taitojaan ensimmäisen kerran jo vuoden 1975 kuurojen olympialaisissa. Yhdysvaltain kuurojen jääkiekkojoukkue on tuonut maalle viiden viimeisimmän kuurojen olympialaisten kuluessa peräti viisi mitalia, joka kertoo maan kuurojen kiekkoilijoiden kovasta tasosta. Viimeisin suuri voitto tuli vuoden 2017 kuurojen jääkiekon MM-kisoissa, joissa Yhdysvaltain joukkue nitisti Kanadan loppuottelussa Suomen Deaf Lionsien sijoittuessa pronssille. Sen lisäksi, että maan kuurot miespelaajat ovat tällä hetkellä huippukunnossa, Yhdysvalloista löytyy myös tasokas kuurojen naisten joukkue, joka debytoi MM-kisoissa ensimmäistä kertaa vuonna 2017 Kanadan joukkueen rinnalla. Tällöin Amherstissa päästiin ihastelemaan 17 huipputaidokkaan naispuolisen kiekkoilijan taidonnäytteitä kaukalossa. Kuurojen jääkiekossa naisia soisi nähtävän enemmänkin peleissä kaukalon puolella. Todennäköisesti näin tuleekin tapahtumaan ja jo seuraavissa MM-kisoissa saatamme nähdä kuurojen naisten joukkueita mukana enemmänkin.

Kuurojen jääkiekko Kanadassa

Kanadassa jääkiekolla on aina ollut valtavan tärkeä asema maan urheilussa. Tämän vuoksi ei olekaan sinänsä mikään yllätys, että myös kuurojen ja huonokuuloisten keskuudessa jääkiekko on tavattoman suosittu urheilulaji. Kanadassa kuurot pelaavat useimmiten kuulevien kanssa samoissa joukkueissa, mutta sen lisäksi tarjolla on etenkin suuremmissa kaupungeissa varsin mukavasti mahdollisuuksia pelaamiseen erityisesti kuuroille ja kuulovammaisille suunnatuissa jääkiekkojoukkueissa.

Kanadan Kuurojen Urheiluliitto (CDSA) toimii aktiivisesti myös kuurojen jääkiekon saralla sen lisäksi, että se ajaa monien muidenkin urheilulajien kohdalla kuuroille tarjottavia mahdollisuuksia. Nuorille jääkiekosta innostuneille kuuroille tarjotaan myös Kanadassa CDSA:n toimesta monenlaisia tapahtumia ja tilaisuuksia harrastaa jääkiekkoa ja joissain tapauksissa myös nousta aina lajin terävimpään kärkeen. CDSA sponsoroi nuorten kuurojen jääkiekkoleirejä, joiden aikana pelaajien taitoja hiotaan ja pelaajia valmistellaan kansainvälisen tason kilpailuihin.

Kanadasta löytyy valtavasti nuoria kuuroja ja kuulovammaisia, jotka ovat innostuneet jääkiekosta. Maassa varttuu jatkuvasti uusia sukupolvia, joista löytyy runsaasti potentiaalia kuurojen maajoukkueen jäseniksi edustamaan Kanadaa kansainvälisissä kisoissa. Ketään tuskin yllättää se, että Kanadassa otettiin ilolla vastaan päätös siitä, että vuoden 2021 kuurojen jääkiekon MM-kisat tullaan järjestämään juuri Kanadassa. Kuurot ja kuulovammaiset pelaajat kokoontuvat nimittäin vuoden 2021 huhtikuussa Vancouverissa British Columbiassa pelaamaan jälleen kerran kuurojen jääkiekon MM-tittelin voitosta. Viimeksi sen voitti Yhdysvaltain joukkue ja Suomen Deaf Lionsit ovat aina olleet piinkova vastustaja, mutta Kanadan kuurojen jääkiekkojoukkue janoaa taatusti voittoa, sillä edellisestä kerrasta on kulunut aivan liian pitkään.