Suomen kuurojen urheilu ei ole valtaväestön keskuudessa kovinkaan hyvin tunnettua. Esimerkki tästä ovat neljän vuoden välein järjestettävät kuurojen olympialaiset, jotka tunnetaan nykyään myös nimellä Deaflympics, ovat verrattain tuntematon tapahtuma siitä huolimatta että kyseessä on varsin mittavan kokoluokan tapahtuma.

Faktaa on kuitenkin se, että Suomessa urheilee yllättävän suuri joukko kuuroja ja huonokuuloisia, joille järjestetään erilaisia kilpailuja, joissa kuulon asettamat rajoitteet on otettu huomioon keskimääräistä paremmin. Esimerkiksi tulkin läsnäolo on yksi sellainen asia, joka on kuurolle urheilijalle elintärkeää tiukan paikan tullen. Kukapa haluaisi olla tulematta ymmärretyksi, vaikka kommunikointitaidot olisivatkin yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Etenkin urheilussa ja kansainvälisen tason huippupeleissä on tärkeää varmistaa, että tosipaikan hetkellä tulkki voi antaa pelaajan mielessä heränneisiin kysymyksiin vastauksia tai olla muuten avuksi pelaajien ja esimerkiksi valmentajien tai erotuomareiden välisessä kanssakäymisessä.

Vaikka kuulevien keskuudessa kuurojen ja kuulovammaisten urheilua tunnetaan huonosti, on etenkin kuurojen yhteisössä urheilulla ja nimenomaan kuurojen urheilun tapahtumilla todella suuri merkitys. Usein kuurot ovatkin varsin perillä siitä, ketkä osallistuvat minäkin vuonna Suomen kuurojen jääkiekossa Suomen maajoukkueeseen. Kuurojen yhteisö on varsin pieni, joten usein on niin, että pelaajat ovat monille henkilökohtaisestikin tuttuja ihmisinä. Kuten kuvitella saattaa, tekee se kuuroille kuurojen jääkiekon seuraamisesta entistäkin mielenkiintoisempaa.

Kuurojen jääkiekkoa seuraamalla jääkiekkoa pääsee katsomaan entistä enemmän

Mikäli jääkiekko on lähellä sydäntä, ei sillä ole merkitystä, pelaako kaukalossa voitosta kuuro vai kuuleva pelaaja. Jääkiekossa kuuloaistin merkitys on hyvin pieni, joten kuurot pelaajat voivat pelata todella kovatasoista peliä kuuloaistin puuttumisesta huolimatta. Jääkiekossa käytettävät käsimerkit ovat kansainvälisiä ja jokaisen jääkiekkofanin tuntemia, joten viittomakielen hallitseminen ei ole millään tapaa pakollista, jotta kuurojen pelaamaa jääkiekko-ottelua voisi seurata täysin. Rangaistukset kuten jäähyt ja muut tuomarin yleensä viheltämät ilmoitukset välitetään pelaajille helposti luettavia käsimerkkejä käyttämällä. Mikäli jääkiekko siis kiinnostaa ja penkkiurheilua tulee harrastettua, kannattaa siinä tapauksessa ehdottomasti tutustua myös kuurojen jääkiekkoon, sillä se tarjoaa tavallisen jääkiekon ohella vielä lisää todella viihdyttävää katseltavaa!

Mikäli mieli tekisi lähteä vaikkapa kannustamaan Suomen kuurojen jääkiekkojoukkuetta kohti maailmanmestaruutta, mutta taloudellinen tilanne ei siihen anna riittävästi mahdollisuuksia, kannattaa harkita esimerkiksi pienen lainan ottamista matkakassan kartuttamiseksi. Pohjoismaissa asuville on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja lainanhakuun, joten rahantarpeen yllättäessä kannattaa ehdottomasti tutustua avoimin mielin kaikkiin tarjollaoleviin vaihtoehtoihin. Eräs esimerkki runsaasta lainoja koskevasta tietopaketista on MONEYBANKER.no, jonka myötä tarjoutuu lätkäfanille erinomainen tilaisuus saada matkakassaan riittävästi sisältöä kuittaamaan matka kuurojen jääkiekossa seuraavaksi Vancouverissa pidettäviin kisoihin vuonna 2021! Luvassa on taas aiempaan perustuen huikeita jännitysnäytelmiä, joten osallistuminen kisoihin paikan päällä on taatusti ikimuistoinen elämys.

Suomen kuurojen urheilua voi seurata yleensä vasta varsinaisissa kisoissa

Kuurojen jääkiekko on Suomessa valitettavasti sen verran pienimuotoista, että vaikka maastamme löytyykin todella kovatasoinen Deaf Lions -nimellä tunnettu kuurojen miesten jääkiekkojoukkue, ei se harjoittele säännöllisin väliajoin missään. Suomen kuurojen jääkiekon maajoukkueen pelaajat kokoontuvat yleensä harjoitusleireille muutamia kertoja vuodessa hiomaan taitojaan ja muodostamaan tiimihenkeä entistä lujemmaksi, mutta varsinaisesti pelejä ei pääse missään seuraamaan muuten kuin tosipaikan tullen varsinaisissa kisoissa.

Televisiosta ei yleensä näytetä kuurojen urheilussa järjestettäviä tapahtumia, vaikka kyseessä olisivatkin esimerkiksi kuurojen jääkiekon MM-kisat tai jotkut muut suuremman mittakaavan kuuroille ja kuulovammaisille järjestettävät urheilukisat. Yleensä näitä pääsee seuraamaan parhaiten netin kautta livenä lähetettävää suoratoistoa hyödyntämällä joltain asialle omistautuneelta sivustolta. Myös Suomen Kuurojen Urheiluliitto eli SKUL saattaa toisinaan ladata sivustolleen videokuvaa ja valokuvia kuurojen urheilutapahtumista, jääkiekko luonnollisesti mukaan lukien.